Средната сума по договор е почти двойно по-ниска в сравнение с поръчките, които служебният кабинет пусна След

...
Средната сума по договор е почти двойно по-ниска в сравнение с поръчките, които служебният кабинет пусна След
Коментари Харесай

Вместо 4,9 млрд. лв. за 4 години новата власт дава 1 млрд. за пътищата за 18 месеца

Средната сума по контракт е почти двойно по-ниска в сравнение с поръчките, които служебният кабинет пусна

След като новият районен министър Андрей Цеков спря публичните поръчки за поправки и зимно поддържане на пътищата за 4,9 милиарда лева с Данък добавена стойност, стартирани от служебния кабинет, в сряда пътната организация започва нови процедури. Тяхната обща стойност обаче е над 4 пъти по-малка - единствено 1,019 милиарда лева с Данък добавена стойност поради срокът, за който ще се сключат контракти с определените компании - 18 вместо предходните 48 месеца.

Но даже по този начин сумата, която страната ще заплати за настоящи поправки и поддържане на пътищата у нас, излиза по-ниска. По договорите, които започва предшественикът на поста Иван Шишков, месечно страната щеше да дава приблизително по 102 млн. лева

По новите, в случай че се стигне до сключването им, сумата е съвсем двойно по-ниска - по 55 млн. лева Това е жестоко пресметната междинна стойност - нормално през зимата тя е доста по-ниска, тъй като

разноските са единствено за почистване на снега,

само че през лятото е много по-висока, тъй като тогава се правят всички настоящи поправки.

Обществените поръчки са седем на брой - за обособените региони за обмисляне, като всяка област е обособена обособена позиция и претендентите може да подават предложения за една, за повече или за всички обособени позиции в поръчката.

Една от поръчките е за поддържане единствено на автомагистралите. Крайният период за подаване на офертите е 7 септември.

Предишната процедура бе оповестена през март от служебното държавно управление, като безусловно в последните му дни на власт пътната организация класира и избра изпълнителите за съвсем половината от поръчките. До подписване на контракти обаче не се стигна и още в първите седмици на новото държавно управление министър Цеков съобщи, че ще спре процедурите. Проверката, която той назначи, сподели, че е имало погрешно отстранени компании още на стадий механически предложения. При това комисията някак си е съумяла да се запознае с цялата комплицирана документи безусловно в границите на часове и дни преди съставянето на новия кабинет.

Това преустановяване обаче провокира подаване на тъжби от страна на определените компании

Засега е известно единствено за четири такива тъжби, които бяха позволени за разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията, само че към момента няма нейно решение по въпросите.

Засега браншът към момента не е реагирал публично на оповестяването на нови поръчки.

“Предстои да се съберем с юристите ни и на първото съвещание на камарата въпросът ще се преглежда. Тогава ще излезем с наша позиция ”, сподели пред “24 часа ” ръководителят на управителния съвет на Браншова камара “Пътища ” Стефан Чайков.

Той изясни, че световната сума на договорите не е чак толкоз значима, тъй като по този начин или другояче

тя указва единствено лимита от финансови средства,

който страната е подготвена да отпусне за поддръжка на републиканските пътища.

“Безспорно неприятно е, че страната не отпуска повече средства, само че по-важното е дали единичните цени на другите действия са по-високи, или по-ниски отпреди. Защото материалите, трудът, превозът и всички останали разноски на компаниите нарастнаха спрямо предходната година ”, сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР